NYKYOOPPERAN KOTIMAINEN URANUURTAJA OOPPERA SKAALA JUHLII NELJÄNNESVUOSISATAA

Helsinkiläinen nykyoopperaan keskittyvä ammattilaisryhmä Ooppera Skaala juhlii kuluvana vuonna 25 toimintavuottaan. Puolituntisella kantaesitysteoksella Sibelius-Akatemian oopperaluokan näyttämöllä Kruunuhaan Kulmakamarissa vuonna 1996 alkanut toiminta on 25 vuodessa kasvanut mittavaksi tilausteoksien ja ulkomaisten nykyoopperoiden esityshistoriaksi. Ooppera Skaala on ollut merkittävä toimija paitsi kotimaisten oopperoiden tilaajana ja kantaesittäjänä myös oopperataiteen uudistajana. Se on tullut tunnetuksi mm. amerikkalaisen nykysäveltäjä Philip Glassin useiden teoksien ensiesittäjänä Suomessa. Ooppera Skaala on tehnyt uraauurtavaa työtä uusien nykyoopperakonseptien luojana ja näistä kokeiluista syntyneiden teoksien koenäyttämönä jo kauan ennen kuin elektronisia soundeja ja nykyteknologiaa alettiin soveltaa isompien toimijoiden produktioissa. 

TÄMÄN PÄIVÄN OOPPERAA TÄMÄN PÄIVÄN IHMISILLE

Ooppera Skaala on tuonut vuosittain näyttämölle yhden uuden teoksen, parhaimpina jopa useampia. 2000-luvun alussa merkittäviä kokeiluja oli ”Nopeat ja terävät” – teossarja, jossa tuotettiin lyhyitä, tiivitä kantaesitystuotantoja nopeasti sävellysvaiheesta esitykseen asti edeten. Ooppera Skaala on alusta asti pyrkinyt rikkomaan oopperan jähmeää tuotantoprosessia, jossa suunnittelu- ja sävellystyö vie useita vuosia. Ooppera Skaalassa on myös toteutettu workshop-henkisiä tuotantoja, jossa koko ensemble osallistuu teoksen kaikkiin prosesseihin. 

Vuodesta 2011 lähtien Ooppera Skaalan tuotannot on tehty pääosin elektronista musiikkia orkestroinnissa hyödyntäen. Viime vuosien merkittäviksi saavutuksiksi voidaan katsoa osallistuminen vuonna 2015 YLEN:n Uuden Musiikin Kilpailuun, jossa se kilpaili Suomen euroviisuedustajuudesta barokkioopperaa ja elektronista tanssimusiikkia yhdistävällä konseptilla sijoittuen kolmanneksi sekä Sofi Oksasen Baby Jane-romaanin oopperadramatisointi, jonka Helsingin Sanomat nimesi syksyn 2019 oopperatapaukseksi. Teoksillaan, aihevalinnoillaan ja musiikillisilla konsepteillaan Ooppera Skaala on pyrkinyt uudistamaan oopperaa taidemuotona ja tuomaan sille uutta yleisöä, jolle traditionaalisen oopperataiteen esitysmuoto on jäänyt vieraaksi. 

PHILIP GLASSIN KULTTIOOPPERA AKHNATEN JUHLAVUODEN SUURTUOTANTONA YHDESSÄ OOPPERA BOXIN KANSSA

Ooppera Skaalan 25-vuotisjuhlavuoden satsaus on amerikkalaisen nykysäveltäjän Philip Glassin vuonna 1983 kantaesitetyn minimalistisen ooppera Akhnatenin Pohjoismainen ensiesitys Aleksanterin teatterissa helmi-maaliskuussa. Teos tuotetaan toisen helsinkiläisen vapaan kentän oopperatoimijan, Opera BOXin, kanssa yhteistyössä. Aleksanterin teatterin lavalla nähdään maamme eturivin laulajista koostuva solistikaarti, jota täydentää nimiroolissa kuultava nuori unkarilainen kontratenori Zoltan Darago. 12-henkisen kuoron, kahdeksan tanssijaa ja 5-henkisen orkesterin työllistävä teos on mittava satsaus koronavuoden poikkeusoloissa, jossa ensi-ilta nähdään maaliskuussa ensin streamattuna ja myöhemmin syyskuussa kolmen live-esityksen verran olojen niin jälleen salliessa. 

Philip Glassin mestariteos Akhnaten saa Suomen ensiesityksensä syyskuussa 2021

Amerikkalaisen nykysäveltäjän Philip Glassin vuoden 1983 mestariteos Akhnaten saa vihdoin Suomen ensiesityksensä Ooppera Skaalan ja Opera BOXin yhteistuotantona syyskuussa 2021. Akhnaten suurtuotantoa esitetään Helsingin Aleksanterin teatterissa. 

(Huom! Pääkaupunkia koskevat uudet koronarajoitukset aiheuttavat muutoksia Ooppera Skaalan ja Opera BOXin Akhnaten -tuotannon esityspäiviin. Esitykset helmikuulta siirtyivät syyskuulle 2021.)

25-toimintavuottaan juhliva Ooppera Skaala on tuottanut useita Glassin muita teoksia Suomen ensiesityksinä. Akhnatenin suurtuotantoon mukaan tulee toinen rohkeista ohjauksista ja teosvalinnoista tunnettu helsinkiläinen vapaan kentän oopperatoimija Opera BOX.

Molempien oopperaryhmien oma ensemble on vahvasti mukana tekijätiimissä. Oopperan ohjaavat yhteistyössä Opera BOXin ja Ooppera Skaalan vakiohjaajat Ville Saukkonen ja Janne Lehmusvuo, ja sen johtaa kapellimestari Jonas Rannila. Teoksen lavastus on niin ikään Lehmusvuon käsialaa ja puvustuksesta vastaa Joona Huotari. Koreografina toimii Laura Humppila. Oopperan nimiroolissa kuullaan unkarilaista nuorta, Suomessakin opiskellutta kontratenoria Zoltan Daragoa. Muissa rooleissa kuullaan maamme eturivin laulajia.

Akhnaten kertoo n. 1350 e.a.a. Egyptiä 17 vuotta hallinneesta faarao Akhnatenista, joka toimi hallintokaudellaan muinaisen Egyptin kumouksellisena uudistajana. Libreton teokseen on luonut säveltäjä itse yhteistyössä muiden kirjoittajien kanssa, ja libreton pohjana on käytetty mm. Akhnatenin omia tekstejä, muinaisen Egyptin Kuolleiden kirjaa sekä Vanhan Testamentin Psalmia 104. Glassin lumoavan minimalistinen musiikki vie kuulijan ajatukset muinaiseen faaraoiden Egyptiin. Esityksen orkestraatiossa säveltäjän hypnoottista ja ritualistista aikamatkaa säestää neljä kosketin- ja kolme lyömäsoittajaa.

Sävellys PHILIP GLASS
Libretto PHILIP GLASS, SHALOM GOLDMAN, ROBERT ISRAEL, RICHARD RIDDELL JA JEROME ROBBINS
Musiikin sovitus TIMOTHY SEXTON
Kapellimestari JONAS RANNILA
Ohjaus VILLE SAUKKONEN
Lavastussuunnittelu ja videoprojisointi JANNE LEHMUSVUO
Pukusuunnittelu + juliste JOONA HUOTARI
Maskeeraussuunnittelu SINI SILFVENIUS-BART
Koreografia LAURA HUMPPILA
Valosuunnittelu KALLE PAASONEN
Äänisuunnittelu JANNE TEIVAINEN
Ohjaajan assistentti MILLA NISSINEN
Koreografin assistentti KATRIINA KANTOLA & SAARA MERENSELKÄ
Lehdistökuvat MARKKU PIHLAJA
Tuotanto OOPPERA SKAALA (Aija Kelly & Elina Lehmusvuo) / OPERA BOX (VIlle Salonen)
Ompelijat RENNE LEHTO (Akhnatenin ja Nefertitin kruunut) ja Omnian mittatilausompelijan perustutkinnon ja ammattitutkinnon opiskelijat (ohjaavina opettajina PAULIINA OKSALA ja MARIA SÖDERSTRÖM-NIEMELÄ)
Mittatilausompelija ammattitutkinto:
CHIA-FANG WU (Nefertitin asu), PIPSA HÄRÖ (Tyen asu), RENNE LEHTO (Ylipapin asu)
Mittatilausompelija perustutkinto:
HANNA-LIISA LAUR, PRATIVA BHUSAL (Aknatenin asut), IIDA HERTTUAINEN (tanssijoiden alaosat), JASMIN PAAJANEN, HANNA-LIISA LAUR, PRATIVA BHUSAL (kuoron alaosat)
Maskeeraajat Stadin ammatti- ja aikuisopiston maskeerauslinjan oppilaat KATI ANTTILA, PAULA HEIKURA, LAURA HERTTUA, PAULIINA HONKANIEMI, LAURA KINNUNEN, JOHANNA KOTRO, VILMA RAITANEN, TIINALEENA RANTANEN, SANNA SÄÄSKI, JUTTA TAKALO, MONJA TAKALO
Lavasterakennus ja tarpeisto REETTA LISKO
Näyttämömies SAM SILTAVUORI

Rooleissa
AKHNATEN ZOLTAN DARAGO
NEFERTITI, Akhnatenin puoliso ESSI LUTTINEN
AYE, Nefertitin isä ja faaraon neuvonantaja KRISTJAN MÕISNIK
KUNINGATAR TYE Akhnatenin äiti RIIKKA HAKOLA
AMONIN YLIPAPPI VILLE SALONEN
AMENHOTEP III, Akhnatenin isä MIKA NIKANDER ja HEIKKI MAHLAMÄKI
HOREMHAB, kenraali ja tuleva faarao SAMPO HAAPANIEMI
HORUS MIKA NIKANDER

Kuoro
MARIIA BERTUS, sopraano NIILO ERKKILÄ, tenori JOEL FORSSTROM, tenori HENRIETTA GRÜNN, sopraano KERI KALLIO, mezzosopraano ANNI NIEMELÄ, sopraano ANDREAS NORDSTRÖM, tenori ANETTE RAUKOLA, sopraano JUHO STEN, basso EMMA SUZSKO, altto VEIKKO VALLINOJA, baritoni MATTI TORHAMO, basso

Tanssijat
LEO IKHILOR, INES KAKKONEN, REETTA KAUREMAA, RIIKKA LYRA, SAARA MERENSELKÄ, LEEVI MIETTINEN, ANNA SAVES, ELINA VALTONEN

Soitinyhtye
Kosketinsoittajat JANNE HOVI, TUOMAS JUUTILAINEN, JENNA RISTILÄ, TUOMAS TURRIAGO
Lyömäsoittajat TUOMO LASSILA, TOUKO LEINONEN, TUOMAS SIDDAL

pe 24.9.2021 klo 19 Aleksanterin teatteri – Helsinki Osta lippu
la 25.9.2021 klo 19 Aleksanterin teatteri – Helsinki Osta lippu
su 26.9.2021 klo 16 Aleksanterin teatteri – Helsinki Osta lippu

Kesto: n. 3 h sis. 2 väliaikaa

Liput: 48/35 €

www.oopperaskaala.fi
www.operabox.net

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna