uutiset
Ooppera Skaalan uutuusteos Barabbas-dialogeja törmäyttää nykytanssin ja oopperan Aulis Sallisen musiikkiin
Barabbas-dialogeja pohjautuu kansainvälisesti arvostetuimpiin klassisen musiikin säveltäjiimme lukeutuvan Aulis Sallisen Barabbas-oopperaan, johon hän säveltää lisää uutta musiikkia. Suomessa ensimmäistä kertaa täysipainoisena näyttämötoteutuksena nähtävä teos saa ensi-iltansa Helsingin Aleksanterin teatterissa 26.1.2023.
Ooppera Skaala, tanssiryhmä Raekallio Corp. ja orkesteri CHANGEnsemble tuovat ensi-iltaan ainutlaatuisella tavalla oopperaa ja nykytanssia yhdistävän tuotannon Aulis Sallisen oopperasta Barabbas-dialogeja. Teos saa ensi-iltansa Helsingin Aleksanterin teatterissa 26.1.2023, ja esityksiä on 14.2.2023 asti.
Aulis Sallisen Barabbas-dialogeja (op. 84) on kantaesitetty Naantalin musiikkijuhlien tilausteoksena 2005. Teos nähdään nyt Suomessa ensimmäistä kertaa täysipainoisena näyttämötoteutuksena, ja Sallinen myös säveltää esitykseen uutta musiikkia. Ohjauksesta, koreografiasta ja visualisoinnista vastaavat Thomas Freundlich ja Valtteri Raekallio. Libretosta vastaavat Sallinen ja Lassi Nummi.
– Alunperin konserttikäyttöön sävelletty teos sai ensimmäisen näyttämötoteutuksensa Frankfurtin oopperassa vuonna 2011. Ooppera Skaalan toteutus poikkeaa siitä ainakin siten, että se käyttää tulkinnassaan tanssillista elementtiä. Tätä tarkoitusta varten sävelsin teoksen “Yhdeksän fragmenttia Barabbas-septetille”. Kyse on pääteoksen materiaalista rakennetuista irrallisista eripituisista fragmenteista, joita toteutuksen ohjaus ja koreografia voi tulkinnassaan vapaasti käyttää. Säveltäjälle on kiinnostavaa nähdä kuinka se näyttämöllisesti toteutuu. Mainittu uusi sävellys voidaan esittää myös itsenäisenä konserttiteoksena, Aulis Sallinen kertoo.
Teoksen laulurooleissa esiintyvät Gabriel Suovanen (baritoni), Jouni Kokora (bassobaritoni), Essi Luttinen (mezzosopraano), Minna-Leena Lahti (sopraano) ja Jasper Leppänen (tenori). Kertojan roolin tekee näyttelijä Leena Uotila. Tanssijoina nähdään Annamari Keskinen, Natasha Lommi ja Eero Vesterinen. Musiikin esittää CHANGEnsemble kapellimestarinaan Jutta Seppinen.
Barabbas-dialogeja luo kokonaisvaltaisen fyysisen ja musiikillisen todellisuuden, joka ammentaa Raamatun ja länsimaisen kulttuurin ydinkuvastosta olematta kuitenkaan tunnustuksellinen esitys. Visuaalisuus, musiikki sekä esiintyjien äänellinen ja kehollinen ilmaisu tiivistyvät intensiiviseksi yhteiseksi, rituaalinomaiseksi matkaksi rakkauden, syyllisyyden, kuoleman ja pelastuksen teemojen äärelle.
– Ajassamme tuntuu merkitykselliseltä palata arkkityyppisten yhteisten kertomustemme äärelle. Teoksen tekstin käsittelyssä otamme etäisyyttä kirkollisen puheen ja saarnan traditioon, mutta haluamme luoda näyttämölle tasavertaisesti läsnäolevan monitaiteellisen ensemblen musiikin, liikkeen ja tekstin voimalla, kertovat Freundlich ja Raekallio.
Barabbas-dialogeja
Ensi-ilta to 26.1.2023 klo 19
Aleksanterin teatteri, Bulevardi 23–27, Helsinki
Muut esitykset
su 5.2.2023 klo 15
ti 7.2.2023 klo 19
ti 14.2.2023 klo 19
Liput 44/42/35 €
www.lippu.fi
0600 900 900 (2 € alk.min+mpm/pvm)
Esityksen kesto noin 70 min, ei väliaikaa
Rooleissa
Gabriel Suovanen, baritoni
Jouni Kokora, bassobaritoni
Merja Mäkelä, mezzosopraano
Minna-Leena Lahti, sopraano
Jasper Leppänen, tenori
Leena Uotila, näyttelijä
Tanssijat
Annamari Keskinen, Natasha Lommi, Eero Vesterinen
Orkesteri
CHANGEnsemble, kapellimestari Jutta Seppinen
Hanna Kinnunen, huilu
Annemarie Åström, viulu
Pinja Nunez, sello
Niko Kumpuvaara, harmonikka
Fanny Söderström, piano
Lucy Abrams, klarinetti
Tiia Toivanen, lyömäsoittimet
Sävellys Aulis Sallinen
Libretto Lassi Nummi, Aulis Sallinen
Ohjaus, koreografia ja visualisointi Thomas Freundlich & Valtteri Raekallio
Valosuunnittelu Jukka Huitila
Pukusuunnittelu Roosa Marttiini
Tuotantoassistentti Katri Koivuneva
Tuottaja Aija Kelly
Ooppera Skaala on vuonna 1996 perustettu nykyoopperaan keskittynyt ammattilaisryhmä, joka on saavuttanut tunnustetun ja omaleimaisen aseman oman aikamme oopperoiden esittäjänä ja nuoren polven taiteilijoiden työllistäjänä. Ryhmä on profiloitunut innovatiiviseksi ja kiinnostavaksi taidelaitokseksi, joka tunnetaan ammattilaisten keskuudessa korkeatasoisesta laadustaan. Musiikki- ja muu kulttuuriyleisö on löytänyt Ooppera Skaalan, mutta ryhmä on tavoittanut myös uuden, perinteisestä oopperayleisöstä poikkeavan yleisön, kuten lapset ja nuoret aikuiset.
Raekallio Corp. -tanssiryhmä palkittiin taiteen Suomi-palkinnolla vuonna 2019. Ryhmä on yhdeksän toimintavuotensa aikana tullut tunnetuksi koreografi Valtteri Raekallion suurimittakaavaisista paikkasidonnaisista ja immersiivisistä esityksistä, omaäänisistä näyttämöteoksistaan, palkituista tanssielokuvistaan sekä yhteistyöstä kotimaisten kirjailijoiden kanssa. Vuosittain ryhmän tuotannoissa työskentelee noin 30 henkilöä.
CHANGEnsemble on vuonna 2019 perustettu taideyhteisö, jonka perustajat ovat ryhmän taiteellinen johtaja, kapellimestari Jutta Seppinen ja sopraano Tuuli Lindeberg. Ensemble on yhteisö, johon kerätään kulloisenkin projektin kannalta kiinnostavat tekijät. CHANGEnsemblen taiteilijoita yhdistää tinkimätön läsnäolon etsiminen ja kiinnostus eri taiteiden sisäisten hierarkioiden kyseenalaistamista ja tunnistamista kohtaan. CHANGEnsemble ottaa vahvasti kantaa ympäristöarvojen puolesta ja jokaisen projektin hiilijalanjälki arvioidaan erikseen ja kompensoidaan ostamalla EU:n päästöoikeuksia CO2ESTOn kautta.
Helsinkiläinen nykyoopperaan keskittyvä ammattilaisryhmä Ooppera Skaala juhli vuonna 2021 25 toimintavuottaan. Puolituntisella kantaesitysteoksella Sibelius-Akatemian oopperaluokan näyttämöllä Kruununhaan Kulmakamarissa vuonna 1996 alkanut toiminta on 27 vuodessa kasvanut mittavaksi tilausteoksien ja ulkomaisten nykyoopperoiden esityshistoriaksi. Ooppera Skaala on ollut merkittävä toimija paitsi kotimaisten oopperoiden tilaajana ja kantaesittäjänä myös oopperataiteen uudistajana. Se on tullut tunnetuksi mm. amerikkalaisen nykysäveltäjä Philip Glassin useiden teoksien ensiesittäjänä Suomessa. Ooppera Skaala on tehnyt uraauurtavaa työtä uusien nykyoopperakonseptien luojana ja näistä kokeiluista syntyneiden teoksien koenäyttämönä jo kauan ennen kuin elektronisia soundeja ja nykyteknologiaa alettiin soveltaa isompien toimijoiden produktioissa.
TÄMÄN PÄIVÄN OOPPERAA TÄMÄN PÄIVÄN IHMISILLE
Ooppera Skaala on tuonut vuosittain näyttämölle yhden uuden teoksen, parhaimpina jopa useampia. 2000-luvun alussa merkittäviä kokeiluja oli ”Nopeat ja terävät” – teossarja, jossa tuotettiin lyhyitä, tiivitä kantaesitystuotantoja nopeasti sävellysvaiheesta esitykseen asti edeten. Ooppera Skaala on alusta asti pyrkinyt rikkomaan oopperan jähmeää tuotantoprosessia, jossa suunnittelu- ja sävellystyö vie useita vuosia. Ooppera Skaalassa on myös toteutettu workshop-henkisiä tuotantoja, jossa koko ensemble osallistuu teoksen kaikkiin prosesseihin.
Vuodesta 2011 lähtien Ooppera Skaalan tuotannot on tehty pääosin elektronista musiikkia orkestroinnissa hyödyntäen. Viime vuosien merkittäviksi saavutuksiksi voidaan katsoa osallistuminen vuonna 2015 YLEN:n Uuden Musiikin Kilpailuun, jossa se kilpaili Suomen euroviisuedustajuudesta barokkioopperaa ja elektronista tanssimusiikkia yhdistävällä konseptilla sijoittuen kolmanneksi sekä Sofi Oksasen Baby Jane-romaanin oopperadramatisointi, jonka Helsingin Sanomat nimesi syksyn 2019 oopperatapaukseksi. Teoksillaan, aihevalinnoillaan ja musiikillisilla konsepteillaan Ooppera Skaala on pyrkinyt uudistamaan oopperaa taidemuotona ja tuomaan sille uutta yleisöä, jolle traditionaalisen oopperataiteen esitysmuoto on jäänyt vieraaksi.
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna