OHJELMISTO

AULIS SALLINEN: BARABBAS-DIALOGEJA

Ooppera Skaalan ja Raekallio Corp. -tanssiryhmän uutuusteos Barabbas-dialogeja tuo samalle näyttämölle suomalaisen nykyoopperan ja tanssin terävimmän kärjen. Oopperaa, virtuoosisen fyysistä tanssin liikekieltä ja tekstiä yhdistävä tuotanto on kolmelle tanssijalle, seitsenhenkiselle soitinyhtyeelle, viidelle laulajalle sekä kertojalle toteutettu teos, joka avaa poeettisen näkökulman elämän peruskysymyksiin. Teos peilaa länsimaisen kulttuurin ydinkuvastoa Raamatussa vähälle huomiolle jäävän, mutta merkitykseltään keskeisen henkilöhahmon kautta, olematta kuitenkaan tunnustuksellinen esitys. Visuaalisuus, musiikki sekä esiintyjien äänellinen ja kehollinen ilmaisu tiivistyvät intensiiviseksi yhteiseksi, rituaalinomaiseksi matkaksi rakkauden, syyllisyyden, kuoleman ja pelastuksen teemojen äärelle.

Barabbas-dialogeja pohjautuu kansainvälisesti arvostetuimpiin klassisen musiikin säveltäjiimme lukeutuvan Aulis Sallisen samannimiseen sävelteokseen, johon hän säveltänyt lisää uutta musiikkia. Suomessa ensimmäistä kertaa täysipainoisena näyttämötoteutuksena nähtävä teos saa ensi-iltansa Helsingin Aleksanterin teatterissa 26.1.2023. Ohjauksesta, koreografiasta ja visualisoinnista vastaavat niin näyttämöteosten kuin elokuvan alalla ansioituneet Thomas Freundlich ja Valtteri Raekallio.

Sävellys Aulis Sallinen
Libretto Lassi Nummi, Aulis Sallinen
Kapellimestari Jutta Seppinen
Ohjaus, koreografia ja visualisointi Thomas Freundlich & Valtteri Raekallio
Valosuunnittelu Jukka Huitila
Pukusuunnittelu Roosa Marttiini
Tuottaja Aija Kelly
Tuotantoassistentti Katri Koivuneva
Tuotanto: Ooppera Skaala, Raekallio Corp., CHANGEnsemble

Rooleissa
Gabriel Suovanen, baritoni
Jouni Kokora, bassobaritoni
Merja Mäkelä, mezzosopraano
Minna-Leena Lahti, sopraano
Jasper Leppänen, tenori
Leena Uotila, näyttelijä

Tanssijat
Annamari Keskinen, Natasha Lommi, Eero Vesterinen
 
Orkesteri
CHANGEnsemble
Hanna Kinnunen, huilu
Annemarie Åhström, viulu
Pinja Nunez, sello
Niko Kumpuvaara, harmonikka
Fanny Söderström, piano
Lucy Abrams, klarinetti
Tiia Toivanen, lyömäsoittimet
 

Ensi-ilta to 26.1.2023 klo 19 Aleksanterin teatteri, Bulevardi 23–27, Helsinki

Muut esitykset
su 5.2.2023 klo 15
ti 7.2.2023 klo 19
ti 14.2.2023 klo 19

Liput 44/42/35 €
www.lippu.fi
0600 900 900 (2 € alk.min+mpm/pvm)
 

Raekallio Corp. -tanssiryhmä palkittiin taiteen Suomi-palkinnolla vuonna 2019. Ryhmä on yhdeksän toimintavuotensa aikana tullut tunnetuksi koreografi Valtteri Raekallion suurimittakaavaisista paikkasidonnaisista ja immersiivisistä esityksistä, omaäänisistä näyttämöteoksistaan, palkituista tanssielokuvistaan sekä yhteistyöstä kotimaisten kirjailijoiden kanssa. Vuosittain ryhmän tuotannoissa työskentelee noin 30 henkilöä. 

www.raekallio.fi 

CHANGEnsemble on vuonna 2019 perustettu taideyhteisö, jonka perustajat ovat ryhmän taiteellinen johtaja, kapellimestari Jutta Seppinen ja sopraano Tuuli Lindeberg. Ensemble on yhteisö, johon kerätään kulloisenkin projektin kannalta kiinnostavat tekijät. CHANGEnsemblen taiteilijoita yhdistää tinkimätön läsnäolon etsiminen ja kiinnostus eri taiteiden sisäisten hierarkioiden kyseenalaistamista ja tunnistamista kohtaan. CHANGEnsemble ottaa vahvasti kantaa ympäristöarvojen puolesta ja jokaisen projektin hiilijalanjälki arvioidaan erikseen ja kompensoidaan ostamalla EU:n päästöoikeuksia CO2ESTOn kautta.

www.changensemble.com

Taiteen edistämiskeskus,  Helsingin kaupunki, Musiikin edistämissäätiö ja Suomen kulttuurirahasto ovat tukeneet teoksen toteuttamista.