BRUNELDA -AMERIKAN SYDÄN

Viimeisin tulkinta Franz Kafkan romaanista Amerikka. Koska eräiden analyysien perusteella Brunelda on Amerikan sielu, tai sydän, tai sielu ja sydän, Ooppera Skaala ottaa osansa globaalista vastuusta ja yrittää palauttaa Amerikalle sen sydämen. Keinona on Bruneldan kylvetys, johon Brunelda henkilöhahmona houkutellaan, ja joka saatetaan Kafkan kaavailemaan onnellisempaan loppukohtaukseen.

Brunelda – Amerikan sydän
Oopperarituaali

Brunelda – Laura Heinonen, sopraano
Karl – Päivi Kiljala, klarinetti
Delamarche – Sami Lanki
Robinson – Jukka Manninen
Opiskelija – Tuula Hällström, piano

Libretto: Karla Loppi ja Juha T. Koskinen
Musiikki: Juha T. Koskinen
Ohjaus: Karla Loppi

Esitykset Teatterimuseon Arkadia-teatterissa, Kaapelitehdas, Helsinki
Kantaesitys ke 6.11.2002
pe 8.11. 2002 klo 19
la 9.11. 2002 klo 19
ti 12.11.2002 klo 19
ke 13.11.2002 klo 19

 

Brunelda – Amerikan sydän on ensimmäinen oopperarituaali Ooppera Skaalan Nopeat ja terävät – kantaesityssarjassa

Bruneldan kantaesitys oli 6. marraskuuta Teatterimuseon Arkadia-teatterissa. Säveltäjä Juha T. Koskisen ja dramaturgi ohjaaja Karla Lopin kirjoittama teos on  tulkinta Franz Kafkan romaanista Amerikka. Oopperarituaalin esittävät sopraano Laura Heinonen, näyttelijät Jukka Manninen ja Sami Lanki, klarinetisti Päivi Kiljala ja pianisti Tuula Hällström.

Brunelda on esitys, happening ja pienoisooppera. Lähtökohta esitykselle on Franz Kafkan romaani Amerikka, jonka henkilöhahmon, lihavan laulajattaren Bruneldan, Ooppera Skaalan työryhmä yhdessä kirjallisuustieteellisen asiantuntijan kanssa huomasi pudonneen tai paenneen romaanista sen aukirepsottavan lopun kautta. Koska eräiden analyysien perusteella Brunelda on Amerikan sielu, tai sydän, tai sielu ja sydän, Skaala ottaa osansa globaalista vastuusta ja yrittää palauttaa Amerikalle sen sydämen. Keinona on Bruneldan kylvetys, johon Brunelda henkilöhahmona houkutellaan, ja joka saatetaan Kafkan kaavailemaan onnellisempaan loppukohtaukseen.

Jos normaalisti säveltäjä antaa valmiin partituurin esittäjille, jotka pyrkivät sitä tulkitsemaan mahdollisimman uskollisesti, niin Brunelda-projektissamme esittäjät pääsevät tavanomaista aktiivisempaan asemaan. Partituuri, jonka he saivat eteensä, pyrkii pikemminkin stimuloimaan heitä ja ohjaamaan teoksen etenemistä, eikä,kuten uudessa musiikissa tavallisesti, lyömään kaikki yksityiskohdat vaihtoehdottomasti lukkoon. Säveltäjä JuhaT. Koskinen näkee, että näin päästään oopperan syntyaikojen henkeä lähemmäksi, sillä erityisesti 1600-luvun oopperassa säveltäjän kirjoittama partituuri oli vain suuntaa antava lähtökohta esittäjille. Bruneldan polttopisteenä toimikin juuri harjoitusperiodi, jonka aikana esittäjät ohjaajan ja säveltäjän opastuksella rakensivat teoksen omien esiintyjäpersoonallisuuksiensa aineksista. Tavoitteena elävää ja spontaanisti kommunikoivaa ilmaisua.

Brunelda esityksenä ja oopperana on saanut alkunsa Ooppera Skaalan projektista Nopeat ja terävät. Projekti alkoi syksyllä 2001 salonki-tyyppisellä keskustelupiirillä, joka kokoontui muutaman viikon välein. Parinkymmenen osallistujan joukko kävi keskusteluja taiteesta, musiikkiteatterista, esittämisestä, aiheista jne. tarkoituksenaan virittää pienempiä työryhmiä ideoimaan omia projektejaan.