EUKKO -PIDÄTTEKÖ VAINAJISTA?

“Eukko, pidättekö vainajista” on nuorten tekijöiden absurdi ooppera. Se perustuu venäläisen Daniil Harmsin Stalinin aikaan kirjoittamaan Eukko-novelliin, jossa Kirjailija kohtaa oudon eukon etsiessään aiheita teksteilleen. Taustana on 20-luvun Neuvostoliitto ja vanhan Venäjän tottumukset ja tavat. Tekstin modernisuus ei aikanaan sopinut neuvostoaatteisiin. Kielletystä tekstistä tuli kuitenkin absurdin kirjallisuuden alku. Nyt vankileireillä kuolleen kirjailijan tajunnan piilot on toteutettu oopperaksi.

Säveltäjä Juha T. Koskinen pitää onnellisena sattumana, että hän löysi tekstin, jossa kaikki hänen toiveensa toteutuivat. Eukko-roolin laulava Päivi Loponen pitää tarinaa hulluna ja sanoo, että jos kertomuksesta jotain logiikkaa löytää, niin se on “harmsilaista logiikkaa”. Loponen sanoo, että eri alojen nuoret taitelijat arvostavat sitä, että aiheet ovat entistä ajankohtaisempia ja näyttelijän työ on yhä tärkeämpi osa oopperaa. Musiikissa jatkuvuutta luodaan katkeamisien ja yllättävien käänteiden avulla sekä niin, että samat aiheet palaavat eri muodoissa kuulijan tunnistettaviksi.

Sävellys Juha T. Koskinen
Libretto Juha T. Koskinen ja Janne Lehmusvuo Daniil Harmsin novelliin pohjautuen
Kapellimestari Kari Kropsu
Ohjaus ja lavastus Janne Lehmusvuo
Tuotanto Ooppera Skaala yhteistyössä Suomen Kansallisooppera ja Musica Nova Helsinki

Rooleissa
Seppo Ruohonen (tenori), Mari Palo (sopraano)
Päivi Loponen (mezzosopraano)
Jari Mäkinen (basso)

Juha T. Koskisen oopperan Eukko – pidättekö vainajista? kantaesitys toteutettiin yhteistyössä Kansallisoopperan ja Musica nova -festivaalin kanssa Alminsalissa vuonna 2000. Esitykset 4. – 12.3.2000.