FAHRENHEIT 451

Ooppera Skaalan vuoden 1998 ooppera oli Brenton Broadstockin säveltämä scifiklasssikko Fahrenheit 451. Se perustuu Ray Bradburyn samannimiseen science fiction -romaaniin.

Fahrenheit 451 on lämpötila, jossa kirjapaperi syttyy ja palaa. Kirjailija Ray Bradburyn romaani on uudemman ajan klassikoita, muidenkin kuin sci-fi-harrastajien arvostamaa science fictionia ajassa ei kovin kaukana tulevaisuudessa, jolloin kirjat on kulistettu laittomiksi, ja palomiehet sytyttävät paloja sammuttamisen sijaan. Fahrenheit 451 on yhden tällaisen palomiehen tarina.

Ray Bradbury itse on muokannut romaanistaan oopperalibreton, jonka on säveltänyt australialainen Brenton Broadstock. Teos on kantaesitetty 1992 Sydney Metropolitan Operassa.

Teoksen musiikki on äärimmäisen modernia – scifiteemaan sopivasti – kokonaan elektronista musiikkia. Säveltäjän omin sanoin: ”futuristista muzakia, joka elää omaa elämäänsä toiminnan ja laulettujen vuorosanojen taustalla luoden kylmän ja epäinhimillisen, painostavan yhteiskunnan tunnelmaa”.

Nykymusiikin eturintamaan Fahrenheit 451 sijoittuu myös siksi, että musiikin sävellystavasta johtuen se soitetaan esityksessä säveltäjän laatimalta CD-levyltä. Kapellimestari johtaa musiikin levyn aikakoodin mukaan. Ainoat elävät äänet tässä oopperassa ovat laulajien, ihmisten äänet. Laulajille tuo oman haasteensa se, että lauluosuudet on sävelletty hyvin vapaaseen muotoon ja osittain puhelaulun omaisiksi, jolloin laulajan oma tulkinta nousee tärkeään osuuteen. Oopperassa on yhdeksän roolia, joita laulaa viisi laulajaa.

Ensi-ilta oli torstaina 19.2.1998 klo 20.00 Lepakossa Helsingissä. Esitykset jatkuivat toukokuussa Q-teatterissa.

Sävellys Brenton Broadstock
Ohjaus Karla Loppi
Musiikin johto Jukka Rautasalo
Lavastus Janne Lehmusvuo
Puvustus Joanna Weckman
Valaistus Timo Vartonen

Rooleissa:
Guy Montag, palomies: Vikke Häkkinen
Beatty, palopäällikkö: Marko Salo
Clarisse, nuori tyttö: Maria Boman
Mildred, Montagin vaimo: Päivi Loponen
Paramedic, lääkintämies: Kai Huopainen
vanha nainen: Päivi Loponen
mykkä palomies: Kai Huopainen
kulkureita: Marko Salo. Päivi Loponen, Maria Boman, Kai Huopainen

Ensi-ilta oli torstaina 19.2.1998 klo 20.00 Lepakossa Helsingissä. Esitykset jatkuivat toukokuussa Q-teatterissa.