FITNESS-KEVYTOOPPERA

Oletko sinä painosi vartija? Hallitsetko painosi vai hallitseeko painosi kenties sinua? Kuinka monta tilaisuutta olet jättänyt käyttämättä vain siksi, että olet pelännyt itsesi häpäisemistä? Mahdutko elämään tässä maailmassa sellaisena kuin olet?

Lukiolaispoika Leo joutuu karvaasti kokemaan, ettei kahdenkymmenen kilon ylipaino ole eduksi romanttisten suhteiden syntymiselle. Laihduttaminen ei ole helppoa, kun ympäristö ahmii pitsoja ja hampurilaisia.

Fitness -kevytooppera kertoo rakkauden nälästä ja roskaruuasta, jolla sitä yritetään tyydyttää. Teos muistuttaa, että ihmisen oikeus on tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi omana itsenään, ja että aikamme täydellisyyden tavoittelussa ihminen esineellistää ensin itsensä, minkä jälkeen hän esineellistää muut. Fitness on satiirinen kertomus, josta ei puutu lihallisia ja burleskeja elementtejä. Kuitenkin päähenkilönsä tunnistettavan rakkaudenkaipuun ja epävarmuuden se välittää aitona ja todellisena.

Kirmo Lintinen on monipuolinen muusikko, joka työskentelee sujuvasti sekä jazzin että taidemusiikin puolella ja kummassakin maailmassa tavattoman laaja-alaisesti. Hänellä on taustanaan opintoja sekä klassisessa pianonsoitossa että Sibelius-Akatemian jazz-osastolla. Lintisen sävellystuotantoon sisältyy monenlaisia teoksia lastenoopperasta Voi vietävä! (2001) bigband-teoksiin ja taidemusiikin puolella tehdystä kamarimusiikista jazz-yhtyeille sävellettyihin teoksiin. Vuonna 2003 Lintinen sai suomalaisen jazz-musiikin arvostetun Yrjö-palkinnon.

Ensimmäinen suomalainen barokkiooppera ja samalla Ooppera skaalan suurin tähänastinen tuotanto kantaesitettiin maaliskuussa 2007 Aleksanterin Teatterissa yhteistyössä Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadian kanssa ja se kuului Musica nova Helsinki 2007 ohjelmistoon.

Esityskieli: suomi. Teksitys englanninkielellä.

Sävellys: Kirmo Lintinen
Libretto: Veli-Pekka Hänninen
Ohjaus: Janne Lehmusvuo
Valosuunnittelu: Jarkko Lievonen
Lavastus: Janne Lehmusvuo ja Maija Poskiparta
Ohjausassistentti: Reija Vaahtera
Kapellimestari: Jani Sivén
Libreton englanninkielinen käännös: Taina Seitovirta
Harjoituspianistit: Kimmo Ruotsala ja Kirmo Lintinen
Koreografi: Jarkko Mandelin
Puvustaja: Tyra Therman
Maskeeraus: Kukka Silius
Lavastusrakennus/järjestäjä: Esa Valkeajärvi ja Miika Melanen
Valokuvat: Jussi Aalto

Solistit:
tenori PETRI BÄCKSTRÖM
sopraano MARI PALO
mezzosopraano ESSI LUTTINEN
baritoni RIKU PELO
bassobaritoni MATTI VARTTI
sopraano LAURA HEINONEN
sopraano ANU HOSTIKKA

Kuoro:
sopraanot: Saara Jokiaho, Anita Nummi, Agne Velthut
altot: Tiina Hyttinen, Heidi Jakkula, Henna Juvonen, Kata Koskiranta
tenorit: Janne Ali-Vehmas, Miika Laakso
basso: Jussi Heinonen

Orkesteri:
Stadin Barokki
Petra Aminoff ja Sini Vahervuo (nokkahuilut/traversiot), Annamaija Marttinen ja Piia Maunula (oboe), Seppo Heikkinen (fagotti), Jarmo Julkunen (teorbi), Annamari Pölhö (cembalo), Ricardo Padilla (lyömäsoittimet), Minna Kangas (I viulu), Markku Luolajan-Mikkola (viola da gamba)
Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadian opiskelijat:
Aino Saari, Irma Niskanen ja Laura Ollberg (viulu), Paula Nurminen ja Vilma Pyrhönen (alttoviulu), Hanna Kilpinen (sello), Lassi Kari (kontrabasso)

Kantaesitys: 10.3.2007, Aleksanterin teatteri, Helsinki