TURING MACHINE


Englantilainen matemaatikko Alan Turing (1912-1954) oli digitaalisen tietokoneen isä, filosofi ja sotasankari joka mursi saksalaisten käyttämän sukellusvenekoodi Enigman toisen maailmansodan aikana. Ooppera Skaalan multimediateos Turing Machine välittää poikkeusyksilön ja kompleksisen persoonan oudon elämäntarinan ja samalla pohdiskelee keskittyneesti ihmismielen olemusta.

Turingin merkittävimpiä ansioita ovat laskutoimituksen luonteen selvittäminen ja siihen perustuvan teoreettisen tietokoneen, niin sanotun Turingin koneen kehittäminen. Turingin yksityiselämä oli suuri tragedia. Turingin homoseksuaalisuus johti häneen kohdistuneeseen vainoon ja lopulta itsemurhaan. Alan Turing sai tunnustuksen työstään sotasalakirjoituksen parissa vasta kuolemansa jälkeen vuonna 1970. Turing oli tietojenkäsittelyn keskeisiä vaikuttajia, vaikka hänen uransa jäikin lyhyeksi. Hänet tunnetaan tänä päivänä käsitteistä Turingin kone ja Turingin testi.

Trailer

Turing Machine Opera part 1/4 
Turing Machine Opera part 2/4 
Turing Machine Opera part 3/4 
Turing Machine Opera part 4/4 

Eeppi Ursinin ja Visa-Pekka Mertasen säveltämä teos koostuu pääosin elektronisesta musiikista ja reaaliaikaisesta, vanhan ja uuden materiaalin sämpläyksestä. Teoksen on ohjannut Janne Lehmusvuo ja esityksen 3D virtuaalilavastuksen toteuttanut Taideteollisen korkeakoulun Crucible Studion taiteilija Merja Nieminen. Multimediateos ”Turing Machine” pohjautuu Miko Jaakkolan kirjoittamaan näytelmään ”Turing”. Näytelmästä libreton ja käännöksen englanninkielelle on tehnyt Taina Seitovirta.

Teos kantaesitettiin vuonna 2008 yhteistyössä Kulttuuritehdas Korjaamon ja Taideteollisen Korkeakoulun Crucible Studion kanssa. Sen uudelleenohjaus vieraili vuonna 2009 New Opera Action -festivaalilla Vilnassa ja vuonna 2013 Manchesterissa International Congress for the History of Science, Technology and Medicine -kongressissa.

TURING MACHINE
Sävellys: Eeppi Ursin ja Visa Oscar
Libretto: Miko Jaakkolan näytelmän ”Turing” pohjalta kirjoittanut Taina Seitovirta
Ohjaus: Janne Lehmusvuo
Lavastusprojisoinnit: Merja Nieminen
Valosuunnittelu: Harri Peltonen
Äänet: Matias Kupiainen, Santtu Sipilä (2013)
Koreografia: Thomas Freundlich, Antti Niemisen alkuperäismateriaalin (2008) pohjalta
Puvut: Tyra Therman
Maskeeraus: Kukka Silius

Esiintyjät:
Tenori: Juha Hostikka
Sopraano: Mia Heikkinen
Kosketinsoittimet ja laulu: Eeppi Ursin
Kosketinsoittimet ja ohjelmointi: Visa Oscar
Tanssija: Antti Nieminen (2008), Thomas Freundlich (2009, 2013)

Kulttuuritehdas Korjaamo (kantaesitys 28.3.2008)
New Opera Action -festivaali, Vilna (2009)
International Congress for the History of Science, Technology and Medicine, Manchester (2013)
Turun Kamarioopperafestivaali (2013)
Pop-up oopperaesitykset väestönsuojassa Helsingissä (2013). Esitykset olivat osa valtakunnallista Suomalaisen Musiikin Viikkoa 17.–27.10.2013.